පැලැස්තරය

ලෝකයේ දැන ගැනීමට ඇති බොහෝ දේය. ඒ හැමදෙයක්ම සම්පූර්ණයෙන් දැන ගැනීමට නොහැක.හැමදෙයක්ම යන්තම් හෝ දැනගැනීම, අත්විදීම හරහා යන්න හදන උත්සහයක්.

Wednesday, December 7, 2011

ලෝකේ සැරම "ඇල්කොහොල් අඩංගු පානයන්" මොනාද ? ඒවා බොන්නේ කොහොමද ?



ඇල්කොහොල්  8-} පානයන් යනු එතනෝල් නම් වූ රසායනික සංයෝගය අඩංගු වන පානයන්ය. ඇල්කොහොල් පානයන් ප්‍රධාන කාණ්ඩ තුනකි.

1.බීර වර්ග(Beer) - වතුර හා තේ හැරුනු විට ලොව ජනප්‍රියම තුන්වන  පානය වන්නේ බීර =)) වේ.
2.වයින් වර්ග(Wine) - මිදි හා වෙනත් පළතුරු වලින් නිපදවේ.
3.ස්ප්‍රිතු වර්ග (Spirits) - වාශ්පීකරණය මගින් ලබා ගනී.

හැබැයි මම මේ කියන්න යන හැම එකක්ම අයිති වෙන්නේ ස්ප්‍රිතු කාණ්ඩයටයි.

190 පෘෆ් එවර් ක්ලියර් (Everclear®)

ලෝකේ වැඩිම ඇල්කොහොල් අඩංගු පානය ලෙස ගිනස් පොතට එකතුවෙලා තියෙන්නෙත් මේ පානය තමයි. ධාන‍ය වර්ග භාවිතයෙන් නිපදවෙන මෙහි ඇල්කොහොල් ප්‍රතිශතය 95%ත් 75.5% :D අතර වේ.

ඒත් දුක හිතෙන කාරනේ තමයි, මේක ගොඩාක් රටවල තහනමට ලක්වෙලා තිබීම :( . ඒ හේතුව නිසා මේක ලෝකේ ප්‍රසිද්ධ රටකදි පවා හොයා ගැනීම තරමක් අපහසුයි :( .

හොයා ගන්න එකෙන් වැඩක් නෑ නේ බොන හැටි කියපන්කෝ නේද =)) ...

මේක ගොඩක් දෙනා නිර්දේශ කරන්නේ නම් කලවන් නැතුව (neat - ඔහොම කිව්වාමනේ අපේ අය දන්නේ :) ) පානය කරන්න කියලා තමයි.
හැබයි මේක මිශ්‍ර පළතුරු යුෂ, ශක්ති ජනක පාන (රෙඩ්බුල් වගේ), සීත කල තේ වගේ දේවල් සමග යම් පමණකට මිශ්‍ර කර පානයට ගනි.


ඩෙවිල් ස්ප්‍රින්ග්ස් වොඩ්කා (Devil Springs® vodka)
වොඩ්කා... පොදුවේ වොඩ්කා ගැන කිව්වොත් ඉතිං වොඩ්කා නොබීපු කෙනෙක් නැතුව ඇති(සෙට් වෙන අය අතරින් හොදේ... :)) ). නමුත් මේ >:) ඩෙවිල් ස්ප්‍රින්ග් බ්‍රෑන්ඩ් එකේ තමයි වොඩ්කා අතුරින් වැඩිම ඇල්කොහොල් ප්‍රතිශතය වන 80%ක ප්‍රතිශතයක් අඩංගු වෙන්නේ. සාමාන්‍යයෙන් වොඩ්කා හදන්නේ ධානය, අර්තාපල් වගේ දෙවල් ඇසුරින්.

වොඩ්කා බොන ක්‍රම නම් කීපයක්ම තියනවා.හැබයි වොඩ්කා බොන්න කලින් සැහැල්ලු දෙයක් කාල ඉන්න පුලුවන් නම් හොදයි. සාම්ප්‍රදායික ක්‍රමය නම් කලවන් නැතුව (Neat) ෂොට්ස්(30mil පමණ) ගන්න එකයි. කොහොමත් වොඩ්කා දිව ගගා බොන්නේ නෑ =)) . ෂොට්ස් තමයි ගන්නේ.

අනිත් ප්‍රසිද්ධම ක්‍රමය තමයි දොඩම් යුෂ සමග මිශ්‍ර කර පානය කිරීමයි. ඕක නම් ගොඩාක් අය දන්නව නේ :) .

තව ලස්සන ක්‍රමයක් තියනවා. වොඩ්කා වලට සීත කළ සෝඩා මිශ්‍ර කර ගන්න (ෂොට් එකක තරමට හොදේ). අයිස් කැට කීපයක්ද එක් කරගන්න. දැන් හොදින් කලවම් කරගන්න. දැන් ලෙමන් පෙත්තක් හරි දෙහි පෙත්තක් හරි ගන්න. ෂොට් එක වරම පානය කරලා ලෙමන් පෙත්ත හපන්න. ම්ම්ම්ම්ම්.... =))

දැන් ඊළග ශොට් එක ගන්නකන් ලුණු මිශ්‍ර පිපිඤ්ඤ හරි අර්තාපල් වගේ දෙයක් ආහාරයට ගන්න. වැඩිපුර මැයෝනීස් යෙදු සලාදද යෝගය වේ. හැබැයි රුසින්කාරයෝ නම් ඔලිව් තෙලුත් ගන්නවලු :/ .

ඒ වගේම තමයි වොඩ්කා පානයෙන් පසු හොද බර ආහාර වේලක් ගන්න :) .


ඇබ්සින්ත්(Absinthe®)

"කොළ සුරදූතිය" :D නම් අන්වර්ත නාමය හිමි ඇබ්සින්ත් Anise , Grande wormwood, Fennel නම් වු බෙහෙත් පැළෑටි යොදාගෙන නිෂ්පාදනය කරයි. ඇබ්සින්ත් ප්‍රධාන කාණ්ඩ වර්ග හතරකි.

Blanche, or la Bleue - අවර්ණය, ස්විස් ක්‍රමයේ ඇබ්සින්ත් මෙ නමින් හදුන්වයි
Verte - කොළ පැහැතිය, ප්‍රංශ ක්‍රමයේ ඇබ්සින්ත් මෙ නමින් හදුන්වයි
Absenta - පැණි රස ගතිය වැඩි ස්පාඤ්ඤය ක්‍රමයේ ඇබ්සින්ත් මෙ නමින් හදුන්වයි
Bohemian style absinth - ඇබ්සින්ත් නිපදවීමේ ප්‍රධාන බෙහෙත් පැළෑටි තුනෙන් එකක් වන "වෝම් වුඩ්" වැඩි වශයෙන් යොදාගෙන තනන චෙක් ජනපද ක්‍රමයේ ඇබ්සින්ත් මේ නමින් හදුන්වයි.

මෙම කාණ්ඩ හතරම විවිධ බ්‍රෑන්ඩ් ලේබල් යටතේ වෙළදපොළට එන අතර සාමානයයෙන් ඕනෑම ඇබ්සින්ත් පානයකම ඇල්කොහොල් ප්‍රතිශතය 74%ත් 53%ත් අතර වේ. මේ අගයන් අතර විවිධ ප්‍රතිශතයන්ගෙන් යුත් ඇබ්සින්ත් නිෂ්පාදනය කෙරේ. මේ නිසා ඇබ්සින්ත් වලට තුන්වන තැන හිමිවේ.

ඇබ්සින්ත් බොන අලංකාර ක්‍රම කීපයක්ම තියනවා :) .

පාරම්පරික ප්‍රංශ ක්‍රමය
මෙහිදී ඕන වෙනවා ඇබ්සින්ත් හැන්දක් (සිදුරු කීපයක් සහිත හැන්දක් මේ සදහා භාවිතා කළ හැක)
ඇබ්සින්ත් හැන්ද

තරමක් උස වීදුරුවක් ගෙන එයට ඇබ්සින්ත් 30mil පමණ දමා ඒ වීදුරුව මත හැන්ද තබන්න. හැන්ද මත සීනි කැටයක්(මේවා නම් ලංකාවේ තියනවද දන්නේ නෑ) තබන්න. පසුව සෙල්සියස් අංශක බින්දුවේ තිබෙන පිරිසිදු අයිස් වතුර බිංදුව බිංදුව සීනි කැටය මතට වක් කරන්න. මෙලෙස ජලය 100mil පමණ එක් කරගන්න. හොදින් කලතා පානයට ගන්න. අවශ්‍යය නම් අයිස් කැට කීපයක් එක් කරගන්න.



වීදුරුව තුල වීදුරුව ක්‍රමය
මෙය ඉතා ලෙහෙසි ක්‍රමයක් වේ. රූපයේ පරිදි විශාල වීදුරුවකට කුඩා වීදුරුවක් බස්සා එයට ඇබ්සින්ත් පුරවා ගන්න. පසුව ඉහත පරිදිම අයිස් වතුර 100mil පමණ කුඩා විදුරුවට වක් කරන්න. මෙහිදි ඇබ්සින්ත් හා ජලය මිශ්‍රණය උතුරා ගොස් ලොකු වීදුරුවේ රැදෙන අතර කුඩා විදුරුවේ ජලය පමණක් ඉතිරි වේ. ඉන්පසු කුඩා විදුරුව ඉවත් කර පානයට ගන්න.

චෙක් හෝ නවීන බොහීමියන් ක්‍රමය
පළමු ක්‍රමයේ පරිදිම ඇබ්සින්ත් 30mil පමණ වීදුරුවට දමා ඇබ්සින්ත් හැන්ද මත සීනි කැටය තබාගන්න. දැන් සීනි කැටය ඇබ්සින්ත් බිංදු කීපයකින් තෙමා ගන්න. දැන් සීනි කැටය දහනය කරවන්න. එවිට සීනි දියවීමට පටන්ගෙන විදුරුව තුලට වැටේ. මිනිත්තුවකට පමණ පසු දැල්වෙන සීනි කැටයත් සමගම හැන්ද විදුරුව තුලට දාන්න. මෙහිදී එක වරම ජ්වලනය වීම නිසා ඇබ්සින්ත් මත කුඩා ගිනි දල්ලක් මතුවේවි (පරිස්සමෙන් හොදේ) දැන් ඒ මතට අවශය පමණට අයිස් වතුර එක්කර පානයට ගන්න.



හොද පලපුරුද්දක් ඇත්නම්, පමණ දනී නම් පමණක් මෙය කලවම් නොකරද(Neat) ගත හැක. නමුත් මෙහි බලපෑම තදබල බැවින් කල්පනාවෙන්. මෙහි ඇති බලපෑම නිසාම තමයි මෙයට තුන්වන තැන හිමි වෙන්නේ.

කවියෙකු වන ඔස්කාර් වයිල්ඩ් (Oscar Wilde) ඇබ්සින්ත් පානය කිරීම ගැන කියන්නේ මෙන්න මෙහෙමයි.

"After the first glass, you see things as you wish they were. 
After the second, you see things as they are not. 
Finally, you see things as they really are, and that is the most horrible thing in the world." =))

පහත දැක්වෙන්නේ "ඇබ්සින්ත් පානය කරන්නා" යන තේමාව යටතේ Viktor Oliva නම් වූ චිත්‍ර ශිල්පියා ඇදි චිත්‍රයයි.
ඇබ්සින්ත් පානය කල පසු ඇතිවන බලපෑම ගැන දළ අදසක් ඔබට දීමට එය සිතුවමට නැගු සිතුවමක් දීමෙන් බලාපොරොත්තු වුනෙමි

බකාඩී 151(Bacardi® 151)

බකාඩි 151 කියන්නේ ඊළගට වැඩිම ඇල්කොහොල් ප්‍රතිශතයක් වන 75.5%ක් අඩංගු රම්(Rum) බ්‍රෑන්ඩ් එකක්. බකාඩි තමා ලෝකයේ හොදම රම් නිෂ්පාදකයන් හැටියට හැදින්වෙන්නේ.

උක් ගස් වල යුෂ මගින් හා උක් පැණි :P යොදාගෙන තමයි රම් නිෂ්පාදන කරන්නේ.

රම් බොන්න නම් විශේෂ ක්‍රමයක් නෑ.. හැබැයි කොකො කෝලා හා අයිස් සමග මිශ්‍ර කලාම හොද රසයක් ගන්න පුලුවන්ලු :P . එමෙන්ම රම් යනු බොහෝ කොක්ටේල් වර්ග රැසක් වෙනුවෙන් යොදාගන්නා පානයක්.

සියෙරා සිල්වර් ටෙකීලා(Sierra Silver Tequila®)
පොදුවේ ටෙකීලා ගත්තොත් "Blue agave" කියන පැළෑටියෙන් තමා නිපදවෙන්නේ. ඇල්කොහොල් ප්‍රතිශතය 38% වන මෙක්සිකෝවේ නිපදවෙන සියෙරා සිල්වර් ටෙකීලා තමයි පස්වන තැන ගන්නේ. ඇත්තටම ටෙකීලා, මෙක්සිකෝවේ  ටෙකීලා කියන ගමේදී තමයි මුලින්ම නිෂ්පාදනය වෙලා තියෙන්නේ.

කලින් කිව්ව ඔක්කොටම වඩා අපූරු ක්‍රමයකට තමයි ටෙකීලා බොන්නේ :) . ටෙකීලත් බොන්නේ ෂොට්ස් විදිහට.

ඕන වෙන්නේ ලුණු ස්වල්පයක්, ලෙමන් හෝ දෙහි පෙති කීපයක් ෂොට් ග්ලාස් එකක්(කුඩා වීදුරුවක්) හා ටෙකීලා

රූපයේ පරිදි ලුණු ස්වල්පයක් අතට ගෙන දෙහි කැබැල්ල රූපයේ පරිදි අල්ලාගන්න. අනිත් අතින් ටෙකීලා වීදුරුව අල්ලා ගන්න. ඔන්න දැන් තමා සෙල්ලම තියෙන්නේ  =)) .

හොද හුස්මක් අරගෙන ලුණු ස්වල්පය කන්න (ඇත්තම කිව්වොත් ලෙවකන්න) ඒ සැනින්ම ටෙකීලා වීදුරුව කටේ හලාගන්න, උගුරෙන් පහලට යනකම් තත්පර කීපයක් හිස ඉහලට හරවාගෙන ඉන්න. ඊලග හුස්ම ගන්න කලින් දෙහි පෙත්ත හපන්න. ම්ම්ම්... :D

ඕං ඔහොමයි ටෙකීලා බොන්නෙ..... @-)



සැ.යු : මෙය කිසිවිටක මත්පැන් දිවගෑමට දිරිගැන්වීමක් නොවේ. දැනගැනීමේ ආශාව මත මා කළ විමර්ශනයක් පමණි. පොතට පතට සීමාවූ ජීවිතයේදී :-B සොයාන්නට වෙර නොදැරූ :-s දේවල් ගැන නිවැරදි කෝණයකින් :-? බැලීමකි. බේබද්දකු වීම උදෙසා නොව ජීවිතය විදීම උදෙසා කළ සොයා යෑමකි... :)  :-t





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...